Jyty-vaalit 2020

22.9.2020

Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa oman ammattiliittosi Jytyn päätöksentekoon. Jytyssä järjestetään liittovaltuuston vaalit syksyllä 25.9. – 8.10.2020. Äänestäminen Jyty-vaaleissa tapahtuu helposti sähköisen vaalijärjestelmän kautta. Jokaisella jäsenellä (ei kannatusjäsen) on käytössään yksi ääni ja äänestäminen tapahtuu oman vaalipiirin vaalissa. Eniten ääniä saaneet tulevat valituksi. Voit tutustua vaaleissa ehdolla oleviin jäseniin Jyty-vaalien ehdokasgalleriassa.

Äänestäminen

Äänestäminen Jyty-vaaleissa tapahtuu helposti sähköisen vaalijärjestelmän kautta. Vaalijärjestelmä on internet-selainpohjainen ja helppokäyttöinen. Äänestäminen onnistuu kätevästi tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Ainut vaatimus on internet-yhteys. Äänestysaika alkaa 25.9.2020 klo 08:00 ja päättyy 8.10.2020 klo 20:00. Äänestysaikaa on kaksi viikkoa.

Vaalijärjestelmä on rakennettu siten, että vaalisalaisuus säilyy. Eli kukaan ei pysty selvittämään ketä kukin on äänestänyt. Tunnistautuminen vaalijärjestelmään tehdään jäsennumerolla ja syntymäajalla (ppkkvv). Jäsenyyden on oltava voimassa, jotta voi kirjautua järjestelmään ja suorittaa äänestyksen.

Jokaisella jäsenellä (ei kannatusjäsen) on käytössään yksi ääni ja äänestää voi vain oman vaalipiirin vaalissa. Valtakunnallisten yhdistysten jäsenet äänestävät siinä vaalipiirissä, jossa heillä on jäsenrekisteriin merkitty kotipaikka. Jyty-vaalit käydään enemmistövaalina, eli vaalipiirissä eniten ääniä saaneet tulevat valituksi liittovaltuutetuiksi (niin moni kuin paikkoja on vaalipiirissä). Vaalipiireittäin valitaan myös yleisvarajäsenet. Yleisvarajäseniksi valitaan samasta vaalipiiristä seuraavaksi eniten ääniä saaneet ehdokkaat äänimäärän mukaisessa järjestyksessä. Yleisvarajäseniä valitaan puolet siitä määrästä, mikä vaalipiirissa valitaan varsinaisia valtuutettuja.

Äänioikeus ja vaalikelpoisuus Jyty-vaaleissa määräytyy 1.6.2020 jäsenmäärätilanteen mukaan. Kyseiseinä päivänä Jytyn työvoimajäsenenä olevat ja jäsenvelvoitteensa suorittaneet saavat äänioikeuden vaaleissa.